Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΜΕΤΑ: Η κυβέρνηση μετατρέπει σε κρανίου τόπο την εκπαίδευση


Με την τροπολογία της ντροπής που ψηφίστηκε αργά την Παρασκευή 6/05 στο νομοσχέδιο για την έρευνα ψηφίστηκαν:
  • Κινητικότητα εκπαιδευτικών από πρωτοβάθμια σε δευτεροβάθμια και αντίστροφα.
  • Μείωση ωρών ανά σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας, μείωση των ωρών διδασκαλίας στην πρωινή ζώνη και στο ολοήμερο στα δημοτικά, κατάργηση της πρωινής ζώνης 7:00-8:00 αλλά και προϋπόθεση να εργάζονται και οι δύο γονείς για να εγγραφούν οι μαθητές/τριες στο Ολοήμερο που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών τμημάτων στο Ολοήμερο.
  • Κατάργηση 3ωρης υποστήριξης εργαστηρίων πληροφορικής και φυσικής σε γυμνάσια και λύκεια.
  • Απόσυρση διάταξης από την ψηφισμένη πλέον τροπολογία για σύσταση οργανικών θέσεων για ειδικότητες στην πρωτοβάθμια, όπου οι εκπαιδευτικοί παραμένουν όμηροι των μνημονιακών πολιτικών.
  • Κινητικότητα εκπαιδευτικών από τεχνική εκπαίδευση σε ΔΙΕΚ, γενικής παιδείας και δημοτικά (!!!!)
  • Μείωση ωρών ειδικοτήτων εντός του πλαισίου της τυπικής εκπαίδευσης, ενίσχυση του αναχρονιστικού θεσμού της μαθητείας με τη δημιουργία 4ου προαιρετικού έτους και το οποίο αφορά αποκλειστικά τη μη τυπική εκπαίδευση.
  • Ενίσχυση της εξουσίας του υπουργού καθώς αρκούν υπουργικές αποφάσεις για αναλυτικά, ωρολόγια προγράμματα, αναθέσεις κτλ.
Αναμένεται άμεσα:
  • Μείωση των ωρών διδασκαλίας μαθημάτων στο Γυμνάσιο. 
  • Αλλαγή των αναθέσεων στα διδασκόμενα μαθήματα σε Γυμνάσιο και Λύκειο καλύπτοντας όπως όπως τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια της αδιοριστίας υποβαθμίζοντας την προσφερόμενη γνώση.
Οι παραπάνω σαρωτικές αλλαγές δημιουργούν ένα στρατό υπεράριθμων μόνιμων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να τους διαχειριστεί το υπουργείο στα πλαίσια της κινητικότητας, του εξορθολογισμού και των περικοπών και αφήνει άνεργους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις εσχατιές της χώρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί την πιο βίαιη αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση πιστή στις μνημονιακές της δεσμεύσεις για συρρίκνωση και περικοπές των δαπανών στην εκπαίδευση. Εφαρμόζει την πολιτική του σοκ και της άμεσης επιβολής όλων των μέτρων που έχει υπογράψει με τους δανειστές και σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ .

Ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει την νεοφιλελεύθερη πολιτική Αρβανιτόπουλου, Διαμαντοπούλου της αξιολόγησης, της σύνδεσης του σχολείου με την αγορά και δήμους δηλαδή την εμπορευματοποίηση του και των ταξικών φραγμών στη εκπαίδευση. Η κατάρτιση θα ενισχυθεί καθώς είναι απαιτούμενο σε μια χειμαζόμενη κοινωνία οι προσδοκίες των νέων να είναι χαμηλές και οι εργασιακές απαιτήσεις μηδαμινές.

Η βίαιη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί. Οι αλλαγές είναι κοσμογονικές και θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στα εργασιακά αλλά και μορφωτικά δικαιώματα, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, είναι αναγκαία η αγωνιστική συσπείρωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γονιών και μαθητών. Το εκπαιδευτικό κίνημα είναι υποχρεωμένο να απαντήσει στη σφοδρή επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο, ο εκπαιδευτικός και ο μαθητής. Μόνη απάντηση είναι οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, οι καταλήψεις!

META Γραμματεία ν. Λασιθίου