Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ για την κυβερνητική επιχείρηση αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου


Στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μετά 32 χρόνια είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση. Η «βεντάλια» των προτεινόμενων αλλαγών περιλαμβάνει την επανεξέταση όλων των συνδικαλιστικών προνομίων, την αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των συνδικάτων.

Ενδεικτικό του νέου πλαισίου –που θα τεθεί προς συζήτηση ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση- είναι πως οι συνδικαλιστές για να απουσιάζουν πάνω από επτά ημέρες από την εργασία τους θα πρέπει να παίρνουν άδεια από ειδική επιτροπή.

Στην επιτροπή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών, ενώ θα μπορεί για συγκεκριμένους λόγους να απολύεται συνδικαλιστής ή να μετατίθεται αν με την απουσία του δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας.

Όπως έχει υπογραμμίσει η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ, το περιεχόμενο της συζήτησης για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο είναι ενδεικτικό του οράματος των ελίτ για μια νέα απολυταρχική διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς ίχνος διαλόγου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, με αντισυνταγματικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και με τη δικαστική εξουσία σε πλήρη εναρμονισμό με τις εκάστοτε καθεστωτικές νεοφιλελεύθερες επιταγές.

«Απώτερος στόχος είναι η απόλυτη καταστροφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσα από την οριστική θεσμική απαξίωση του ρόλου τους και με στοχευμένα βήματα τα οποία είναι τα εξής:

α) η κατάργηση και τυπικά του δικαιώματος της απεργίας, εφόσον εκτός από την συνηθισμένη τακτική της συλλήβδην κήρυξής τους ως παράνομων και καταχρηστικών και την παγιωμένη πλέον επιστράτευση των απεργών, η απειλή της ανταπεργίας και η δυσκολία στην διαδικασία της κήρυξης μιας απεργίας θα ακυρώσουν στην πράξη το εν λόγω δικαίωμα,

β) η αναθεώρηση του πλαισίου των συνδικαλιστικών αδειών πέρα από τις προβλέψεις του 1264/82 σκοπό έχει να δυσκολέψει σε απαγορευτικό βαθμό το έργο της παρέμβασης στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, όπου βασιλεύουν η εργοδοτική αυθαιρεσία και η εργασιακή και ασφαλιστική παρανομία, με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με τα συνδικάτα του κλάδου τους,

γ) η διακοπή της κρατικής εγγύησης και όχι όπως ψευδώς ισχυρίζονται κρατικής χρηματοδότησης για την είσπραξη των εργατικών συνδρομών για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα σημάνει τον οικονομικό στραγγαλισμό τους και θα θέσει μεσοπρόθεσμα σε κίνδυνο την ίδια την λειτουργική επιβίωσή τους».

Τα συνδικάτα σήμερα δεν δίνουν μια μάχη «απλά» για την επιβίωσή τους, αλλά για να κρατηθεί όρθια μια οικονομικά και παραγωγικά καταστραμμένη χώρα. Το ΜΕΤΑ καλεί «τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το αυτονόητο δικαίωμά τους για συλλογική δράση και συλλογική διεκδίκηση. Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με την φιλική ανοχή μερίδας της συνδικαλιστικής ηγεσίας ( ΓΣΕΕ) καθιστούν την άμεση ενεργοποίηση και εμπλοκή όλων των συνδικάτων σε όλη τη κλίμακα του συνδικαλιστικού κινήματος επιτακτική και αναγκαία».

ΜΕΤΑ (Μέτωπο  Ταξικής Ανατροπής)
 Γραμματεία Νομού Λασιθίου