Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Τοκογλύφοι – δανειστές και κυβέρνηση δίνουν «συγχωροχάρτι» στους μεγαλοοφειλέτες


Την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δέχονται τη μνημονιακή λαίλαπα και τις πολιτικές της, την ώρα που χιλιάδες μικροοφειλέτες απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις, την ώρα που χιλιάδες πολίτες θα κινδυνεύσουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα «κόκκινα δάνεια», οι τοκογλύφοι – δανειστές, με την αρωγή της κυβέρνησης, φροντίζουν να «αθωώσουν» μεγαλοφοροφυγάδες και χαρίζουν φόρους εκατομμυρίων ευρώ.

Και αυτό, την ώρα η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα για τα μέτρα που έχει υπογράψει προκειμένου να εφαρμόσει εναντίον του κόσμου της εργασίας, όπως οι μειώσεις μισθών, συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ στα αγαθά, στην ιδιωτική εκπαίδευση κτλ.

Η «ασυλία» των μεγαλοφοροφυγάδων προβλέπεται από το μνημόνιο 3, και αυτό παραδέχθηκε ο Παναγιώτης Μελαχρινός, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή των Γιάννη Δάρρα και Μαριλένας Κατσίμη.

Όπως ανέφερε ο Π. Μελαχρινός, η εν λόγω διάταξη προϋπήρχε από το 2013 και την κατήργησε η τέως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Υπήρξε ωστόσο υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα στη συμφωνία που σύναψε με τους δανειστές, όπως είπε. «Δεν μπορώ να κρίνω γιατί έγινε αυτό. Δεν είναι λειτουργικό και είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί», κατέληξε ο Π. Μελαχρινός.

Είχε προηγηθεί, στην ίδια εκπομπή, η καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων Δημήτρη Μέρκου, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στο 3ο μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία εκθέσεις ελέγχου τις οποίες έχει ολοκληρώσει το ΣΔΟΕ τους προηγούμενους μήνες ακυρώνονται και μετατρέπονται σε απλά πληροφοριακά δελτία, τα οποία θα αξιολογηθούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, την Κατερίνα Σαββαΐδου δηλαδή, το πρώην ανώτερο στέλεχος της PwC με το σκάνδαλο των LuxLeaks, προκειμένου να ξεκινήσει πάλι από την αρχή ο έλεγχος!

Σε απλά ελληνικά; Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, που δούλευαν και εκτός ωραρίου, ήλεγξαν για μήνες -κατά προτεραιότητα - εκατοντάδες υποθέσεις, για τις οποίες υπήρχε υποψία φοροδιαφυγής, ολοκλήρωσαν τον έλεγχο και βεβαίωσαν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα. Η διαδικασία προέβλεπε να σταλούν οι υποθέσεις αυτές στις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, δηλαδή να πληρώσουν οι μεγαλοφοροφυγάδες και να εισπράξει το Δημόσιο τα νόμιμα. Οι φόροι αυτοί δηλαδή θα έπρεπε να έχουν ήδη βεβαιωθεί και το κράτος θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει να εισπράττει, αλλά το 3ο μνημόνιο λέει ΟΧΙ.

Δείτε το σχετικό video από την εμφάνιση του Δ. Μέρκου στην ΕΡΤ1 πατώντας ΕΔΩ

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής
Γραμματεία νομού Λασιθίου